Episodes
Sunday Feb 28, 2021
Sunday Feb 28, 2021
Tämän päivän jaksossa otan soolona muutaman tärkeän asian, josta toivottavasti on hyötyä.
Matkaa tukemassa: puhdasplus.fi
Käyn läpi kolme asiaa, joista toivon, että tänä vuonna enemmän puhuttaisiin.
”Mutta ihminen on luonnoton eläin, luomakunnan kapinoiva lapsi, ja yhä enemmän hän kääntyy sitä ankaraa ja oikukasta kättä vastaan, joka hänet kasvatti”
H.G.Wells, Nykyaikainen utopia (1905)
Olisi hienoa nähdä, että tästä kuluneesta vuodesta heräisi enemmän keskustelua muustakin, kuin v-alkuisista jutuista. Tässä olisi iso mahdollisuus pysähtyä kysymysten ääreen, jotka tuovat meille sen sisäisen tilan, josta käsin maailman kohtaamme.
Ehkä kohta pääsemme jo näitä teemoja kurkkaamaan? Toivottavasti.
- Sisällä olo / vähemmän luonnon altistusta – millaisia materiaaleja ja millaista sisäilmaa hengitämme jokainen päivä, ison osan päivästä? Lienee sanomattakin selvää, että se ilma, mitä hengitämme, määrittää hyvin paljon terveyttämme. Mikäli otamme kaikki mahdolliset lisäravinteet, syömme puhtainta ruokaa ja juomme hyvää vettä, mutta mikäli sisäilma on täynnä homeita, muoveja, epäpuhtauksia ja muita kuormittavia tekijöitä (kuten luonnonkasvien puuttuminen), kuinka meidän sisäinen ekosysteemimme voi? Millä rakennusaineilla valmistamme omaa suolistoamme, joka määrittää hyvin paljon terveyttämme?
- Istuminen – Se on hassua, kuinka pidämme istumista ”normaalina” vaikka se on ollut meidän historiassa vasta niin vähän aikaa. Vaikka ensimmäiset tuolit tulivatkin jo muutama tuhat vuotta sitten, niiden yleistyminen tapahtui vasta 1700-ja 1800-luvuilla teollisen vallankumouksen aikaan. Ihminen, joka on tottunut liikkumaan päivän mittaan ulkona, opetettiin istumaan paikoillaan. Ihminen, joka luontaisesti haluaa kävellä, kerätä, kyykistyä, liikkua, kantaa, eli toisin sanoen olla aktiivinen, joutuu opettelemaan istumaan pitkiä aikoja. Ihan vaan muistutuksena – se ei ole normaalia, että istumme päivässä 5-15h/pvä tuoleissa, jotka kehitettiin tehdasmaiseen koulutusjärjestelmään aikoinaan.
”Eräs ihmistä musertavista nykyajan kaupunkielämän olosuhdetekijöistä on istumisen valtava määrä ja liikkumisen vähäisyys, jota se vaatii ja jonka se ihmisiin juurruttaa..
..Se on ylipäänsä pitkän elämän kannalta haitallista: tavallisesti paikoillaan pysyttelevän elämäntavan seuraukset estävät pitkään elämisen: diabetes, ja metabolinen oireyhtymä ovat todellisia tappajia, jotka todennäköisesti lyhentävät elämää”
-Kirjasta, ”Homo Sapiens -luotu liikkumaan”.
Itse lisäisin vielä lyhyesti, että vaikka pitkä elämä ei kiinnostaisikaan, niin uskon, että meitä kaikkia kiinnostaa viettää laadukkaita vuosia, ne mitkä ollaan elossa. Siihen kuuluu myös kyky liikkua kipuvapaasti. Ja se tulee ainoastaan sillä, että pysyy liikkeessä ja mieluusti monipuolisilla tavoilla.
- Sosiaalinen eristäytyminen.
” Lukuisissa, satoja tutkimuksia yhdistelevässä meta-analyyseissa on toistuvasti osoitettu, että sosiaaliset suhteet ja niiden laajuus ovat tärkeimpiä ennenaikaiselta kuolemalta suojaavia tekijöitä. Niiden painoarvo on jopa suurempi, kuin esimerkiksi normaalin painoindeksin, tupakoimattomuuden, kohonneen verenpaineen lääkehoidon tai raittiuden, jotka myös suojaavat ennenaikaiselta menehtymiseltä merkittävästi. Ihmisen mieli ja ruumis tarvitsevat läheisiä ihmissuhteita voidakseen hyvin.”
Lauri Nummenmaa kirjassa Tunnekartasto – kuinka tunteet tekevät meistä ihmisiä
Kun ruvetaan ynnäämään laskuja yhteen, niin voi aika varmalla tatsilla sanoa, että mielenkiintoisia aikoja on edessä ihmislajilla. Kun olemme enemmän ja enemmän sisätiloissa, usein se tarkoittaa enemmän passiivisuutta ja enemmän istumista. Ja jos siihen lisätään vähäiset sosiaaliset kontaktit, voi olla aika varma, että ihminen alkaa käyttäytymään tavoilla, jotka eivät tue terveyttä, vastustuskykyä ja palautumista.
Kun me eristämme itseämme luonnollisesta tavasta elää, niin väkisinkin koemme sisäistä tyhjyyttä, jota sitten erilaisilla selviytymismekanismeilla yritämme korvata. Näitä on mm. päihteet, huono ruoka, passiivisuus, netin kautta tunteiden säätely (porno, elokuvat, some yms) aggressiivisuus ja viha toisia ihmisiä kohtaan ja mitä näitä nyt on.
Ja näihin tekijöihin ei ole olemassa rokotteita tai maskeja, jotka auttavat, vaan nämä tosiasiat täytyy jokaisella aikuisella kohdata nykymaailmassa.
Koska me ollaan ihmisiä, niin meillä on hyvä kunnioittaa lajityypillistä käyttäytymistä, joka tukee meidän terveyttä, hyvinvointiamme ja olemistamme tällä pallolla. Mikäli käyttäydymme itseä kohtaan tuhoisasti, tulemme tekemään samoin myös lajitovereita ja palloamme kohtaan. Kaikki alkaa sun sisältä. Ja mikäli sisäinen ekosysteemi on jatkuvasti kuormituksen alaisena ruokavalion, vähäisen liikkumisen, huonon sisäilman, stressin, ylipainon, unen puutteen vuoksi on selvää, että sisällä kasvava tulehdus tulee aiheuttamaan oireita ja aikanaan myös erilaisia sairauksia.
Aloita perusteista, kunnioita tarpeitasi, niin uskon, että hyvä tästä tulee. Niin uskomatonta, kuin se onkin, iso osa länsimaisten oireista voitaisiin vähentää (ellei jopa poistaa kokonaan) tosi yksinkertaisilla jutuilla. Mikäli passiivisuutta voitaisiin vähentää, lisääntyneellä aktiivisuudella ulkoilmassa, hyvässä seurassa, olisi meillä hyvin erilainen maailma. Kuulostaa liian yksinkertaiselta, mutta tällä pääsisi jo tosi pitkälle. Ja jos et usko, niin kokeile itse.
- Mene ulos kävelylle ja pidä koko päivän vaihtuvaa aktiivisuutta mukana. Toisin sanoen, mitä tahansa muuta, kuin ruutuja ja istumista. Ei tarvitse edes jumppailla, vaan pysy vaan aktiivisena monipuolisilla tavoilla.
- Panosta muutamaan tärkeään ihmiseen sun elämässä enemmän.
- Hengitä raitista ilmaa joka päivä, mahdollisimman paljon.
- Käy kylmässä, sauno, juo puhdasta vettä ja syö oikeaa ruokaa
Sun sisäinen ekosysteemi on vahvempi kuin ehkä uskotkaan. Mutta se kaipaa yhteispeliä sun toimien ja valintojen kautta. Keskity hyvään ja hyvä tulee kasvamaan.
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.